torsdag 15 maj 2014

Focaccia med oliver och örter

Ytterligare ett bröd som passar perfekt som tillbehör till en sallad eller soppa. SUPERGOTT!

Ingredienser:
25 g jäst
4 dl vatten
1/2 dl olivolja
1 tsk salt
1 dl hackade färska örter eller 2 tsk torkade, tex timjan, oregano och basilika
ca 1 liter vetemjöl

Garnering
30 -50 oliver
2 msk olivolja
grovt salt

Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader. Häll lite av vattnet över jästen och rör tills den löst upp sig. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, örter och det mesta av mjölet.
Arbeta degen smidig tills den släpper degbunkens kanter. Låt jäsa övertäckt 40 minuter. 

Halvera oliverna. Tryck ut degen i en smord långpanna. Gör små gropar tätt på degen och fördela oliverna i groparna. Pensla med olivolja och strö salt över degen. 

Grädda brödet mitt i ugnen i 250 grader, i 15 minuter.
Låt svalna på galler. 

Kan förvaras i frys 3 månader. Värm focaccian vid servering på en plåt i 150 grader, cirka 10 minuter.


1 kommentar: